Laden...

Taxus voor Hoop; Snoeihard tegen kanker!

21 juli 2017 Het is weer zover: de jaarlijkse inzamelingsactie van taxussnoeisel; vanzelfsprekend doet onze gemeente [weer] mee aan deze sympathieke actie! Tijdens deze inzamelingsactie...

Zoekresultaten

Wordt geladen...

Taxus voor Hoop; Snoeihard tegen kanker!

21 juli 2017

Het is weer zover: de jaarlijkse inzamelingsactie van taxussnoeisel; vanzelfsprekend doet onze gemeente [weer] mee aan deze sympathieke actie! Tijdens deze inzamelingsactie wordt het snoeisel van de Taxus Baccata verzameld. Het snoeisel kan gebruikt worden als grondstof voor chemotherapieën. De werkzame stof die daarvoor wordt gebruikt heet baccatine. Bij 50% van de chemotherapieën kiest men voor geneesmiddelen op basis van Taxus. Helaas komt de Taxus Baccata niet voor over de hele wereld, maar hier in Nederland is hij gelukkig veel te vinden.

U kunt helpen

Dit betekent dat u ook mee kunt helpen in de strijd tegen kanker. Uit onderzoek blijkt dat er alleen in Nederland al genoeg Taxus hagen staan om ca. 1,2 miljoen kilo snoeisel te kunnen ophalen. Omgerekend kunnen hiervan rond de 10.000 chemokuren geproduceerd worden. Voor elke kuub Taxussnoeisel die u doneert, doet stichting Taxus voor Hoop ook nog eens een donatievergoeding aan een kankergerelateerd goed doel, zodat dit een nog groter succes wordt.

Belangrijk om te weten

Hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeisel op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos.

1.Waar:

Milieustraat Morsestraat 4 in Franeker.

2. WANNEER LOOPT DE ACTIE:

De inzameling van taxussnoeisel is van 15 juni tot 31 augustus.

3. AAN WELKE KWALITEITSNORMEN MOET HET INGEZAMELD TAXUSSNOEISEL VOLDOEN?

  • Herkenbaar: een taxus heeft naalden en een rode zaadmantel.
  • Zuiver: Tijdens het snoeien van de haag, dient men het taxussnoeisel op te vangen op een doek, zeil of plastiekfolie zodat het vrij blijft van onzuiverheden. Snoeisel dat vervuild is met dorre bladeren, aarde, grind, gras of ander snoeisel, is niet bruikbaar.
  • Jong: Enkel het éénjarig snoeisel van de Taxus Baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoei-groen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.Enkel eenjarige scheuten zijn bruikbaar. Takken mogen maximaal 30 centimeter lang en 1 centimeter dik zijn. Dikke, bruine, houterige takken, takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn niet bruikbaar.

Snoeien tegen kanker - 2

Gemeentehuis: Harlingerweg 18, 8801 PA Franeker, Postbus 58, 8800 AB Franeker T: 14 0517, E: info@franekeradeel.nl

2017 © Gemeente Franekeradeel