Laden...

Ontdek Franekeradeel

Zoekresultaten

Wordt geladen...

Ontdek Franekeradeel

Voorzieningen en cultuur

Het voorzieningenniveau van Franeker is hoog, zoals men van een stad kan verwachten. Naast winkels en bedrijven uit de dienstensector, biedt de stad sport, recreatie en vele activiteiten. De elfstedentocht is er natuurlijk één van. Niet alleen de befaamde schaatstocht gaat door de stad, maar ook duizenden deelnemers aan bijvoorbeeld de fiets- en wandelelfstedentocht passeren de stempelpost in de stad.

De sterrenstad is wereldwijd bekend van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Het model van ons planetenstelsel is tweehonderd jaar geleden gemaakt door Eise Eisinga.

Verder trekken verschillende historische panden in de binnenstad vele toeristen, zoals het stadhuis, het Het Korendragershuisje, de De Martinikerk, academiegebouwen, professorenhuizen en Museum Martena.

Niet te missen is het kaatsveld met zijn opvallende torens. Hier vindt jaarlijks de grootste kaatswedstrijd plaats, namelijk de PC. Ook in de dorpen van Franekeradeel speelt kaatsen een belangrijke rol. Verschillende verenigingen zijn fanatiek in het organiseren van wedstrijden. Alle dorpen kennen een bloeiend verenigingsleven op het gebied van sport en cultuur en hebben actieve dorpshuizen.

Cultuurliefhebbers kunnen in Franeker terecht in Schouwburg de Koornbeurs of kunnen meerdere musea of één van de vele monumentale gebouwen bezichtigen. Andere veelbezochte attracties in de gemeente zijn het avontuurlijk ontdekkingscentrum Aeolus in Sexbierum en het recreatiepark Barradeel met openluchtzwembad in Tzummarum.

Gemeentehuis: Harlingerweg 18, 8801 PA Franeker, Postbus 58, 8800 AB Franeker T: 14 0517, E: info@franekeradeel.nl

2017 © Gemeente Franekeradeel