Laden...

Kaatsen

Zoekresultaten

Wordt geladen...

Kaatsen

Wilt u de Friese sfeer proeven? Grijp dan de kans om een onvergetelijk, typisch Fries sportevenement mee te maken. Op de vijfde woensdag na 1 juli is de spanning in Franeker om te snijden. De belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar, de PC, wordt dan op het Sjûkelân, het bekendste kaatsveld van Nederland, gehouden. De beste kaatser van het winnende trio wordt tot Koning van de PC gekozen. Hij krijgt de zilveren kaatsbal omgehangen. Begrijpt u de spelregels van het kaatsen niet? Geeft niets, dan stort u zich gewoon in de gezelligheid op straat of in de kroeg, tijdens en vooral na de wedstrijd.

Geschiedenis van de PC
De PC is de naam van de kaatswedstrijd die jaarlijks wordt gehouden in Franeker. De afkorting PC verwijst naar de Permanente Commissie der Franeker Kaatspartij, opgericht in 1853, die sinds 1854 de organisatie van de wedstrijd in handen heeft.

De PC vindt elk jaar plaats op de vijfde woensdag na 1 juli en wordt sinds 1856 gehouden op het Sjûkelân, hét kaatsveld van Franeker. Aan de wedstrijd doen 16 parturen mee die elk bestaan uit drie personen. De PC geldt als de belangrijkste en meest prestigieuze wedstrijd van alle kaatswedstrijden die jaarlijks onder auspiciën van de KNKB worden gespeeld. De beste speler van het winnende partuur wordt uitgeroepen tot koning van de PC. Hij krijgt de zilveren koningsbal omgehangen door de voorzitter van de Permanente Commissie en mag die tot de volgende PC houden.

Het evenement is met afstand de oudste sportklassieker van Nederland. De wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd in 1854, maar in de loop der tijd kon het vier keer geen doorgang vinden, o.a. door een cholera-epidemie. Het sportfestijn is doordrenkt met oude waarden en tradities die zorgvuldig worden gekoesterd. Zo worden sponsors nog altijd geweerd op het Sjûkelan.

Gemeentehuis: Harlingerweg 18, 8801 PA Franeker, Postbus 58, 8800 AB Franeker T: 14 0517, E: info@franekeradeel.nl

2017 © Gemeente Franekeradeel