Laden...

Waterrecreatie

Zoekresultaten

Wordt geladen...

Waterrecreatie

Ontdek Franekeradeel vanaf het water!


Het is bekend dat de prachtige historische stad Franeker en haar omgeving  de toerist  veel te bieden heeft.  Minder bekend is wellicht dat de gemeente Franekeradeel ook veel verbeteringen heeft getroffen om ook de watersport toerist op haar wenken te bedienen. De Elfsteden vaarroute is dit voorjaar officieel geopend en men kan Franeker, als ster van de Elf steden, uiteraard ook per boot niet missen!

Franeker is een prachtige stad om aan te leggen en een paar dagen te vertoeven. Er zijn in het centrum van de stad diverse plaatsen waar u terecht kunt met de boot.

Aanlegplaatsen zijn:

De Zuiderkade
U ligt nagenoeg hier pal in het centrum  van de stad, een aantal jaren geleden is de Zuiderkade uitgebaggerd en de walbeschoeiing opgeknapt. Er zijn voor dit vaarseizoen extra stroom walkasten geplaatst zelfs met krachtstroom, waardoor het opladen bij elektrisch varen aanzienlijk is versneld.  Er zijn 4 walkasten langs de Zuiderkade. ( 16 x 220 volt en 4 x 380 volt)

De Tuinen
Aan de andere kant van de Zuiderkade is ‘de Tuinen’.  Ook hier kunt u prima met de boot aanleggen. Aan de Tuinen zijn 4 walstroomkasten.  ( 24 x 220 volt)

De Turfkade
Aan het begin van Franeker, nog redelijk dicht bij het centrum is eigenlijk een parel van een aanlegplaats. Heel pittoresk en pal tegenover de douche- en wc voorzieningen.  Aan de Turfkade zijn twee walkasten.  ( 8 x 220 volt)

Industrieterrein Oost
Wat verder van de stad is ook een aanlegplaats, hier zijn 4 walstroom kasten beschikbaar. (4 x 220 volt). Deze plaats is echter wel vrij ver verwijderd van de sanitaire voorzieningen.

Jachthaven (Frisia)
In woonwijk Frisia ligt de privé jachthaven van de Franeker Watersport vereniging. Naast de vaste ligplaatsen zijn hier ook open ligplaatsen waar passanten van harte welkom zijn.  Als men bij het binnenvaren meten links het zogenaamde ‘dok’ invaart kan men een box uitzoeken die gemarkeerd is met een groen schildje. Hier is ook een haven- en toiletgebouw. Bij mooi weer kunt u picknicken aan de vaste picknick tafels.

Bij de aanlegplaatsen is nog geen wifi beschikbaar, bij de bibliotheek in het centrum van de stad is wel wifi.

Eenmaal aangemeerd in Franeker hoeft u zich geen moment te vervelen.  Franeker heeft als Elfsteden en voormalige universiteitsstad genoeg te bieden. Het historische centrum met fraaie gebouwen zoals het wereldberoemde Planetarium, het Stadhuis en de Martinikerk zijn zeker een bezichtiging waard. Ook cultuur is goed vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld Museum Martena met de prachtige stinzentuin erachter.

Ook de moderne kant van Franeker laat zich graag bezoeken.  Een keur aan winkels in het centrum, vele gezellige terrassen en restaurants waar het goed toeven is. Het hele jaar zijn er wel evenementen in Franeker maar een aantal springen eruit zo is
er mei het Rock ’n Roll festival dat van heinde en ver bezoekers trekt,  de 5e woensdag in juli staat heel Franeker op zijn kop voor het PC - kaatsen en half september zijn de ‘Agrarische Dagen” dan is er bijna een week  vertier en feest in de stad.

Genoeg redenen om direct het roer om te gooien en koers te zetten naar Franeker! De havenmeester dhr. Piet Grasman verwelkomt u graag!

Informatie-vaarrecreanten (pdf)

Tarieven ligplaatsen (pdf)

Verkeers- en gedragsregels vaarwater

Voor meer informatie verwijzen wij u graag ook naar de pagina 'Ligplaats'

00waterrecreatie3

00waterrecreatie4

Gemeentehuis: Harlingerweg 18, 8801 PA Franeker, Postbus 58, 8800 AB Franeker T: 14 0517, E: info@franekeradeel.nl

2017 © Gemeente Franekeradeel